Noutati

Conferința ARCPA

Conferința ARCPA

În perioada 17-19 octombrie, Asociația Română de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ARCPA) a organizat la Sibiu cea de-a şasea conferinţă anuală, cu tema „Complicaţii ale chirurgiei parietale”. Societatea, înfiinţată în 2013 la Cluj Napoca, reuneşte chirurgi din toată ţara, cu preocupări legate de metodele moderne de tratament ale herniilor şi eventraţiilor abdominale.

CARAVANA MEDICALĂ – 30.09.2018

CARAVANA MEDICALĂ – 30.09.2018

Caravana Medicală - 30.09.2018 localitatea Crișcior, județul Hunedoara.

Istoric

Din istoricul Spitalului Militar

Începuturile vieţii medicale şi a vieţii medicale militare din Sibiu coboară în timp până la 1292 - dată la care funcţiona în Sibiu primul aşezământ spitalicesc din Transilvania. Până la începutul secolului al XVIII-lea - între viata medico-sanitară a comunităţii oraşului Sibiu şi viaţa medico-militară, nu se poate face nici o distincţie, era una şi aceeaşi; locuitorii erau organizaţi în bresle şi aveau atribuţii de corporaţii militare, apărându-şi cetatea, deci locuitorii înşişi ai acestei cetăţi formau Garnizoana Sibiu.

Primele date despre Spitalul Militar din Garnizoana Sibiu, datează din anul 1742, când îşi avea sediul într-o clădire de pe strada Ampere, în zona gării (azi demolată), lângă zidul oraşului.

De-a lungul timpului, spitalul a funcţionat în mai multe locaţii din oraşul Sibiu. În localul actual - fosta Şcoală de cadeţi, nou construită la vremea aceea, fiinţează din anul 1859 până în zilele noastre. În anul de gratie 1859 putem spune că s-a împlinit un deziderat vechi de şapte decenii, anume deservirea celei mai mari şi importante garnizoane militare a Transilvaniei, de către o instituţie spitalicească modernă şi încăpătoare (400 paturi de spital).

Din 1867 până la 1918, sub regim austriac, spitalul a purtat denumirea de Spitalul Militar de Garnizoană nr. 22 Sibiu - Franz Iosif II.

În urma unirii Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, cu sediul la Sibiu, a preluat toate cazărmile şi obiectivele militare austro-ungare din Transilvania, respectiv cele din Sibiu. A fost preluat de către romani şi Spitalul Militar de Garnizoană nr. 22, care din anul 1919 devine astfel Spitalul Corpului VII al Armatei Romane. Între anii 1930-1940 el s-a numit Spitalul Militar "Regele Carol al II-lea", între anii 1940-1947 Spitalul Militar "Regina Mamă Elena", iar din anul 1948 şi până în anul 2000 funcţionează sub numele de Spitalul Militar Sibiu. Din anul 2001, în memoria personalității medicale general dr. Alexandru Augustin (născut în 09 aprilie 1908 în satul Ghijasa de Jos, președinte al Crucii Roșii Mondiale în perioada 1972 - 1974), instituţia poartă denumirea de Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu. De la înființare, generaţii de medici, farmacişti, personal mediu medical şi auxiliar, personal administrativ, cu înalta ţinută morală şi profesională, s-au format și au excelat în lupta cu suferinţa semenilor noştri, au dăruit generos tot ce a fost mai bun în sufletele lor.

În corpul medical al spitalului îşi fac apariţia adevăraţi profesionişti şi slujitori ai jurământului lui Hipocrat, care au făcut cinste şi reputaţie spitalului de-a lungul timpului şi până în zilele noastre. Şi pentru ca tradiţia să nu fie întreruptă, personalul medical actual continuă munca începută de înaintaşi, punând şi ei, cărămidă după cărămidă la renumele şi reputaţia spitalului, prin actul medical de înalt profesionalism desfăşurat şi transmiţând din generaţie în generaţie spiritul medicinii militare sibiene şi devotamentul pentru binele omului.

În cadrul vieţii medico-militare romaneşti, Spitalul Militar Sibiu a însemnat şi înseamnă un loc de cultură şi civilizaţie, a însemnat şi înseamnă curente, sensuri, realizări şi valori. Succesele oamenilor în alb care au străjuit în acest spital sunt în egală măsură şi succesul Şcolilor Militare în care s-au format, precum şi a colaborării cu întreaga viată medicală şi culturală a urbei noastre şi a ţării .

La ora actuală, Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu este o unitate de elită a medicinii militare româneşti, în care primează calitatea actului medical prestat şi profesionalismul întregului corp medical şi administrativ al acestuia, cu implicarea în viata ştiinţifică, culturală şi spirituală a oraşului nostru.