Noutati

Conferința ARCPA

Conferința ARCPA

În perioada 17-19 octombrie, Asociația Română de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ARCPA) a organizat la Sibiu cea de-a şasea conferinţă anuală, cu tema „Complicaţii ale chirurgiei parietale”. Societatea, înfiinţată în 2013 la Cluj Napoca, reuneşte chirurgi din toată ţara, cu preocupări legate de metodele moderne de tratament ale herniilor şi eventraţiilor abdominale.

CARAVANA MEDICALĂ – 30.09.2018

CARAVANA MEDICALĂ – 30.09.2018

Caravana Medicală - 30.09.2018 localitatea Crișcior, județul Hunedoara.

Asistenta religioasa si spirituala

Dacă admitem că omul nu este numai materie, iar bolnavul nu este numai boala pe care o are, avem obligaţia de a-l sprijini - și de a-i sprijini familia din care face parte - să înfrunte starea de îmbolnăvire prin care trece.

Prezenţa preotului în echipa multidisciplinară care sprijină îngrijirile paleative ori efortul bolnavului și aparţinătorilor lui de restabilire în bine a stării de sănătate, nu poate fi eludată. Pentru un spaţiu emoţional cum este spitalul, construirea unei insule de nădejde și lumină - spaţiu sacru deopotrivă -, nu poate fi decât un plus de energie sufletească, atât pentru cel încercat, cât și pentru cei angajaţi - colectiv medical ori familie de suport - în procesul tratării și vindecării celui bolnav.

Slujbele din biserică, programul prezenţei preotului în salon, spovedaniile ori rostirea în tihnă a rugăciunilor, însoţirea cu rugăciune în situaţiile limită ori în contexte, nedorite, de deces, alcătuiesc o plasă de siguranţă în întreg orizontul serviciului medical.

Provocările legate de restaurarea încrederii personale, dezvoltarea unei culturi a dialogului în clipe de tensiune, medierea unor posibile conflicte umane ori chiar profesionale, cheamă prezenţa unui om de rugăciune și dispus la a ajuta omeniei să nu se piardă.

Suntem, prin asistenţa religioasă reasumată în spitale, în plină normalitate de completare a efortului medical printr-unul spiritual-duhovnicesc, vizând, așadar, ambii poli ai procesului: corp medical și beneficiarii actului medical.

Mereu în slujba lui Dumnezeu, preotul de spital – militar sau civil -, nu poate să împlinească această apropiere decât prin aproapele său aflat în dificultate ori în tensiunea slujirii aproapelui. De aici binecuvântata povară a preoţiei de spital: din această frumuseţe prin care Dumnezeu îngăduie să fii de partea celui bolnav, să afli acea liniște din care să-i hrănești liniștea ajunsă neliniște prin boală.

Nu, boala nu este o binecuvântare! Dar poate constitui, rod al împreună-pătimirii și respectului acordat bolnavului, un mijloc prin care lumea se poate converti la iubire. Opusul iubirii nu este ura, ci indiferenţa! Slujirea aproapelui în spital este răspunsul omeniei din noi la indiferenţa, dureros de prezentă, prin care lumea își anulează sufletul.

Cum spuneam, așadar, dacă admitem că omul nu este numai materie, iar bolnavul nu este numai boala pe care o are, avem și obligaţia de a-l sprijini – și de a-i sprijini familia din care face parte - să înfrunte starea de îmbolnăvire prin care trece.

Biserica din incinta Spitalului Militar Sibiu a fost construită din temelie între anii 2000-2007 şi are hramul „Înălţarea Domnului” şi „Sf. M. Mc. şi tămăduitor Pantelimon”, preot slujitor fiind pr. dr. Papară Zamfir-Dănuţ

Programul slujbelor religioase:

  • Duminica şi în zilele de sărbătoare:

    - 08:30 – 10:00: Utrenia

    - 10:00 – 12:00: Sfânta Liturghie

  • Sâmbăta şi în ajunul sărbătorilor: 18:00 – 19:00: Vecernia
  • Miercuri: 16:00 – 18:00: Sf. Maslu
  • În celelalte zile (în special în perioadele de post), slujbele se săvârşesc în funcţie de necesităţi şi de cerinţele timpului liturgic.

Contact: 0743 024094